Berigede fødevarer er fødevarer, der er tilsat vitaminer eller mineraler af hensyn til dokumenterbare sundhedsmæssige effekter. Mange berigede fødevarer kan betegnes som functional foods.

I Danmark har man siden 1998 tilsat jod til salt, da mange danskere har et for lavt indtag af det livsnødvendige jod fra kosten. Det er også almindeligt at tilsætte C-vitamin til juice, som mister vitaminet under produktion fra frugt og under den efterfølgende opbevaring. A-vitamin bliver tilsat margarine, så det ernæringsmæssigt minder om smør. Berigede fødevarer har store markedsandele i lande som USA og Japan.

Indtil 2003 var berigede fødevarer stort set forbudt i Danmark, men en dom ved EU-Domstolen slog fast, at den danske lovgivning var i strid med EU-reglerne. Producenter og importører kan herefter få tilladelse hos Fødevarestyrelsen til at sælge berigede produkter, hvis styrelsen vurderer, at produktet ikke udgør en sundhedsrisiko.

Manglende dokumenterbare effekter af de tilsatte stoffer forhindrer ofte anprisning og dermed markedsføring af en række berigede fødevarer i EU. For nogle fødevarer vækker det bekymring, at indtag af visse vitaminer og mineraler kan nå sundhedsskadelige niveauer, når berigede fødevarer indtages sammen med en normal, varieret kost.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig