Ermol er en betegnelse for efterligninger af mejeriprodukter af typen olie i vand emulsion baseret på vegetabilske fedtstoffer eller blandinger af vegetabilske fedtstoffer og mælkefedt. Betegnelsen ermol anvendes derfor ikke for smørblandingsprodukter og margarine, da disse fødevarer er vand i olie emulsioner.

Faktaboks

Etymologi
Ordet ermol kommer af tysk Er(satz)mol(kereiprodukt) 'erstatnings-mejeriprodukt'.

Anvendelsen af betegnelsen ermol

Vegetabilske fedtstoffer anvendtes især tidligere som erstatning for mælkefedt, da vegetabilske fedtstoffer var billigere end mælkefedt. Vegetabilske fedtstoffer anvendes dog også til produkter målrettet forbrugere, der fravælger fødevarer og nydelsesmidler af animalsk oprindelse. Ifølge en bekendtgørelse fra 1996 er ermol fødevarer, hvor højst 10 vægtprocent af fedtstoffet må være mælkefedt.

På produkter kan betegnelsen ermol dog erstattes af beskrivelsen "fremstillet af vegetabilsk fedt" for produkter, der er fremstillet alene af vegetabilsk fedt. For ermolprodukter, der indeholder både mælkefedt og vegetabilsk fedt, kan betegnelsen ermol erstattes af "fremstillet af mælkefedt og vegetabilsk fedt".

Industrien synes at fravælge betegnelsen ermol på produkterne efter opblødningen i lovgivningen med 1996-bekendtgørelsen.

Betegnelsen har især været anvendt for produkter til erstatning for kaffefløde og for is fremstillet af delvis hærdet kokosfedt eller palmekerneolie, kaldet ermol-is.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig