Functional foods er fødevarer designet til specielle ernæringsformål og kaldes også for designer mad.

Komponenter med farmakologisk effekt som peptider, kostfibre, oligosaccharider, flerumættede fedtsyrer, flavonoider og carotenoider samt andre naturlige antioxidanter kan identificeres i mange fødevarer. Grænsen mellem lægemiddel og fødevare indsnævres ved udvikling af fødevarer til forebyggelse af grå stær og forhøjet blodkolesterol samt livsstilssygdomme som type-2-diabetes, forhøjet blodtryk og åreforkalkning. Fødevarer, der fremmer optagelse af de livsnødvendige metaller calcium, jern og zink betegnes ligeledes som functional foods.

Udviklingen hen mod "mad i stedet for pille" er tydeligst i Japan med en lang række produkter i dagligvarehandelen som fødevarer tilsat en fiskeoliefedtsyre, der angives at øge børns indlæringsevne. I Danmark blev udviklingen begyndt med markedsføring af brød tilsat indkapslet fiskeoliekoncentrat og af mælkeprodukter som Gaio og Cultura syrnet med specielle bakteriekulturer som acidophilus. Indtagelse af plantesteroler sænker indholdet af kolesterol i blodet og giver derfor lavere kolesteroltal, og mælkedrikke og plantemargarine med plantesteroler vandt i en periode markedsandele.

Markedsføringen af functional foods blev fremmet i 2006 med indførelse af mindre restriktive regler for anprisning i EU.

Kost til længerevarende ophold i rummet stiller særlige krav. Arla Foods har deltaget i et samarbejde med den amerikanske rumfartsorganisation NASA om udviklingen af mælkebaserede fødevarer, der sikrer calciumoptag til brug under en eventuel fremtidig Mars-ekspedition.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig