Gaspakning er betegnelse for pakning af fødevarer i en tætsluttende emballage omsluttet af en luftblanding, der har en sammensætning, der er forskellig fra den omgivende lufts sammensætning. Hvis man ser væk fra eventuelt vandindhold, består atmosfærens luft af 21 % oxygen, 78 % nitrogen og 1 % argon, se atmosfære.

Faktaboks

Også kendt som

Betegnelsen Modificeret Atmosfære Pakning (MAP) anvendes ofte synonymt med gaspakning.

Ændret sammensætning af pakkeatmosfære anvendes som beskyttelse af fødevarer mod mugdannelse og mod iltning, der ses som harskning og misfarvning. Kun få mikroorganismer kan vokse i en atmosfære af kuldioxid og nitrogen, og sådanne blandinger anvendes derfor til at forhindre mugdannelse i pakket brød og dermed forlænge holdbarheden.

Blandinger af kuldioxid og nitrogen kan også forlænge kødprodukters holdbarhed ved at forhindre eller bremse fremvækst af bakterier og ligeledes beskytte mod harskning.

Kuldioxids vandopløselighed kan dog medføre, at en fleksibel plastfilm, der som overflade lukker en plastemballage, bliver suget ned i pakningen mod produktet. Fravær af oxygen medfører ligeledes, at kød misfarves i pakningen, idet køds røde pigment oxymyoglobin i fravær af oxygen omdannes til det violette myoglobin, som det også kendes fra vakuumpakket kød. Derfor anvendes blandinger af 20 % til 30 % oxygen sammen med 80 % til 70 % nitrogen til hakket svinekød og hakket oksekød lagret på køl og udstillet i forretningers kølediske i detailpakninger. En så høj koncentration af oxygen igangsætter imidlertid oxidation af kødproteiner, hvor proteinet myosin i kødfibrene krydsbindes gennem dannelse af svovl-svovl broer mellem de enkelte kødfibre. Kødets mørhed mindskes dermed, og kødproduktet bliver også mindre saftigt.

Der stilles krav til pakkegassers renhed. De godkendte gasser til pakning af fødevarer er oxygen med E-nummer 948, kuldioxid med E-nummer 290, nitrogen med E-nummer 941 og argon med E-nummer 938. Argon kan erstatte nitrogen, men har begrænset anvendelse, da argon er dyrere end nitrogen. Fordelen ved at anvende argon i stedet for nitrogen som pakkegas er argons større vandopløselighed. Argon er ligeledes, i modsætning til nitrogen, tungere end luft og er derfor nemmere at håndtere under pakning.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig