De officielle kostråd illustreret.

.
Licens: Brukerspesifisert

Kostråd er myndighedernes anbefalinger til sunde kostvaner. Kostrådene bliver udsendt af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, og rådene bygger på resultater fra universiteternes ernæringsforskning og den internationale videnskabelige litteratur.

Kostrådene bliver opdateret med jævne mellemrum og har de seneste mange år taget udgangspunkt i forskningsbaseret viden om ernæring formidlet af DTU Fødevareinstituttet. Kostrådene blev senest revideret i 2021.

De officielle kostråd fra 2021

I 2021 tog de officielle kostråd foruden sundhed udgangspunkt også i fødevarers klimabelastning.

  1. Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  2. Spis flere grøntsager og frugter
  3. Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  4. Spis mad med fuldkorn
  5. Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  6. Spis mindre af det søde, salte og fede
  7. Sluk tørsten i vand

Tidligere officielle kostråd

I 2013 kom myndighederne med følgende kostråd, hvor fysisk aktivitet som noget nyt blev inddraget.

  1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
  2. Spis frugt og mange grøntsager
  3. Vælg fuldkorn
  4. Spis mere fisk
  5. Vælg magre mejeriprodukter
  6. Vælg magert kød og kødpålæg
  7. Spis mindre mættet fedt
  8. Spis mad med mindre salt
  9. Spis mindre sukker
  10. Drik vand

Læs mere i Den Store Danske

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig