Mejeri er en virksomhed, hvor der af mælk fremstilles mælkeprodukter som pasteuriseret mælk og fløde, syrnede mælkeprodukter, smør, ost, mælkepulver, iscreme og desserter. Tidligere blev mejerier også benævnt mælkerier, en betegnelse der stadig findes i navnet Mælkeritidende.
Faktaboks
- Etymologi
- Ordet mejeri kommer af nedertysk meierie, af meier 'bestyrer, forvalter', oprindeligt fra latin major (domus) 'husholdningsbestyrer'.
I Danmark er mejeriernes produktion baseret på komælk, idet enkelte virksomheder dog producerer eller har produceret mejeriprodukter baseret på mælk fra får og geder. I andre lande som Grækenland, Spanien og Frankrig har mælk fra får og geder relativt større betydning. I de seneste år har mejerier også inddraget planteproteiner og planteolier som råvarer i deres produktion.
De fleste mejerier modtager mælk fra et stort antal mælkeproducerende landbrug, idet der dog også findes enkelte gårdmejerier. I Danmark behandles ca. 90% af mælken i andelsmejerier, som ejes af de mælkeproducerende landmænd, mens resten forarbejdes i privatejede mejerier.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.