Natriumbenzoat
Natriumbenzoat spaltes i vandholdige føde- og drikkevarer fuldstændigt til natriumioner og negative benzoat-ioner. Det er kun den frie benzoesyre, der har antimikrobiel virkning. Natriumbenzoat kan derfor kun anvendes til konservering af produkter, der har pH omkring eller lavere end pKa-værdien på 4,2 for benzoesyre, som det er typisk for frugtprodukter og survarer.
Natriumbenzoat
Af .

Natriumbenzoat er natriumsaltet af benzoesyre. Natriumbenzoat hæmmer vækst af gær og skimmelsvampe i surt miljø. Her omdannes det til fri benzoesyre, der er den aktive form med en pK a -værdi omkring 4,2. I naturen findes benzoater udbredt i planter og kendes blandt andet fra tyttebær og tranebær.

Faktaboks

Også kendt som

Vandige opløsninger af natriumbenzoat til husholdningsbrug sælges under navnet Atamon®

Natriumbenzoat har E211 og anvendes som konserveringsmiddel i fødevareindustrien til grøntsags- og frugtbaserede fødevarer. I husholdningen anvendes opløsninger af natriumbenzoat ved syltning til beskyttelse af frugtsaft og anden frugtkonserves mod fordærv.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig