Novel foods defineres ifølge forordning udstedt af EU-Parlamentet og Rådet for den Europæiske Union i 1997 som fødevarer og fødevareingredienser, der ikke har været anvendt som fødevarer i EU før 15. maj 1997 og som hører ind under en af de i forordningen nærmerede definerede kategorier.

Faktaboks

Etymologi
Betegnelsen novel foods er engelsk og betyder 'nye fødevarer'.

Falder en ny fødevare inden for definitionen af novel food, kræver det ifølge EU-reglerne, at den nye fødevare risikovurderes og godkendes i EU, inden den markedsføres inden for EU.

Datoen 15.maj 1997, der var valgt som den dato, den oprindelige forordning trådte i kraft, er bibeholdt i den opdaterede novel food forordning fra 2015, mens kategorierne er opdateret i forhold til udviklingen inden for området.

Novel foods kan eksempelvis være fødevareingredienser, hvor den primære molekylstruktur er bevidst ændret eller fødevarer og fødevareingredienser bestående af, isoleret fra eller fremstillet af mikroorganismer, svampe, alger, dyr og planter, der ikke traditionelt opfattes som fødevarer.

Fødevarer fremstillet ved processer, der ikke normalt anvendes til fødevarefremstilling, hører også under begrebet novel foods, hvis de medfører betydelige ændringer af fødevarens sammensætning eller struktur, som påvirker fødevarens næringsværdi, metabolisme eller indhold af uønskede stoffer.

En novel food kan også være traditionelle fødevarer fra lande uden for EU, som ikke traditionelt er konsumeret i EU.

Tilsætningsstoffer, aromaer, enzymer, genmodificerede fødevarer (GMO) og tekniske hjælpestoffer er dækket af andre regler og derfor ikke omfattet af novel food forordningen.

Eksempler på novel foods

Eksempler på novel foods er fedterstattere, hvor molekylestrukturen afviger væsentligt fra lipiders, sukkerarter som tagatose til anvendelse som erstatning for sucrose, opløselige kostfibre baseret på oligosaccharider som tilsætning til fødevarer eller drikkevarer og kødlignende produkter fremstillet af svampemycelier.

Definitionen af novel foods er fastlagt med henblik på at forbedre sikkerheden omkring nye fødevarer, for at forhindre vildledning og for at sikre harmonisering inden for EU. Alle grupper af novel foods skal gennem en omfattende sikkerhedsmæssig vurdering og godkendelse inden markedsføring inden for EU.

Functional foods

En række novel foods hører til gruppen functional foods, hvor fødevarer designes til specielle ernæringsmæssige formål. Fra 2006 blev det ifølge ændret EU-lovgivning tilladt at anføre ernæringsmæssige fordele af de enkeltes produkter på fødevarernes emballage og i deres markedsføring.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig