Novel foods defineres ifølge forordning udstedt af EU-Parlamentet og Rådet for den Europæiske Union i 1997 som fødevarer og fødevareingredienser, der ikke har været anvendt som fødevarer i EU før 15. maj 1997 og som hører ind under en af de i forordningen nærmerede definerede kategorier.
Faktaboks
- Etymologi
- Betegnelsen novel foods er engelsk og betyder 'nye fødevarer'.
Falder en ny fødevare inden for definitionen af novel food, kræver det ifølge EU-reglerne, at den nye fødevare risikovurderes og godkendes i EU, inden den markedsføres inden for EU.
Datoen 15.maj 1997, der var valgt som den dato, den oprindelige forordning trådte i kraft, er bibeholdt i den opdaterede novel food forordning fra 2015, mens kategorierne er opdateret i forhold til udviklingen inden for området.
Novel foods kan eksempelvis være fødevareingredienser, hvor den primære molekylstruktur er bevidst ændret eller fødevarer og fødevareingredienser bestående af, isoleret fra eller fremstillet af mikroorganismer, svampe, alger, dyr og planter, der ikke traditionelt opfattes som fødevarer.
Fødevarer fremstillet ved processer, der ikke normalt anvendes til fødevarefremstilling, hører også under begrebet novel foods, hvis de medfører betydelige ændringer af fødevarens sammensætning eller struktur, som påvirker fødevarens næringsværdi, metabolisme eller indhold af uønskede stoffer.
En novel food kan også være traditionelle fødevarer fra lande uden for EU, som ikke traditionelt er konsumeret i EU.
Tilsætningsstoffer, aromaer, enzymer, genmodificerede fødevarer (GMO) og tekniske hjælpestoffer er dækket af andre regler og derfor ikke omfattet af novel food forordningen.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.