Tagatose, (kunstord dannet delvis af galaktose), sukkertype med opbygning som fruktose. Tagatose forekommer som del af enkelte typer plantegummi. Til brug som sødemiddel blev tagatose udviklet i 1990'erne af det daværende MD Foods (nu Arla Foods) som biprodukt ved osteproduktion, idet vallens mælkesukker (laktose) enzymatisk blev spaltet og omlejret til tagatose.

Tagatose har opnået godkendelse som generally recognized as safe (GRAS) i USA, og fra 2003 har Arla Foods indgået aftale med Nordzucker, Tyskland om en industriel produktion under navnet Gaio Tagatose. Tagatose forventes anvendt som sødemiddel til morgenmadsprodukter og læskedrikke. Arla Foods indstillede i 2006 indtil videre udviklingsarbejdet vedrørende tagatose pga. svigtende markedsmuligheder og afsætning.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig