Barolo
Landsbyen Barolo. Foto fra 2018.

Barolo er en rødvin, en af Italiens kraftigste og mest tanninholdige. Den dyrkes ved landsbyen Barolo 50 km sydøst for Torino i Piemonte og har ret til oprindelsesgarantien DOCG.

Barolo og naboområdet Barbaresco laver begge udelukkende vine af druen nebbiolo; produktionen af barolo er den største af de to. Den skal lagres mindst to år på træfade, men herefter behøver den ofte yderligere lang tids flaskelagring, før den er drikkeklar. Det kan således være en meget langtlevende vin i de gode årgange.

Siden 1970'erne har producenterne i nogen grad været delt mellem de traditionelle, der har hyldet de gængse produktionsmetoder, og innovatorerne, der med nye fremstillingsmåder har forsøgt at lave en mindre hård og hurtigere modnende vin. Den tidligere formand for Barolo-konsortiet, Renato Ratti, har taget initiativ til, at man i højere grad er begyndt at producere barolo fra afgrænsede og navngivne vinmarker. Med sit store tanninindhold og sin høje alkoholprocent (mindst 13 %) kommer barolo bedst til sin ret, når den drikkes til kraftige retter som den lokale oksekødsstuvning, brasato al Barolo.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig