Likør, sødet og aromatiseret alkoholisk drik, omfatter tusindvis af mærker med rig variation i farve, smag og styrke (20-60% alkohol).

Faktaboks

Etymologi
Ordet likør kommer af fransk liqueur, af latin liquor 'væske'.

Likør kaldes på amerikansk cordial, og dens basis kan spænde fra et klart destillat til lagret spiritus (brandy, whisky, rom).

Smagen bestemmes primært af de aromatiske stoffer, som med alkohol udtrækkes af frugter, urter og krydderier til blandingen; ofte indeholder de godt bevogtede opskrifter mere end 100 forskellige stoffer. Sødmen, mindst 2,5%, er hentet fra grøntsager, korn, sukkerrør eller honning.

Middelalderens klostermunke udviklede de første likører på urtebasis til lægemidler. De mest kendte fra den kultur er den ravgule Bénédictine og Gul og Grøn Chartreuse fra Frankrig. Men også Holland (Bols) og Italien (Strega, Galliano) er mestre for fornemme kvaliteter.

Likører omfatter såvel cremede typer (Baileys) som liquers (Drambuie, Grand Marnier, orangelikører) og søde halvbittere (Jägermeister) og tørre helbittere (Gammel Dansk).

Likører er bartenderens krydderi til blandede longdrinks og cocktails. Der hentes fx smag af mandler (amaretto), anis, solbær (cassis), kaffe, kakao, pebermynte, kokos eller kirsebær (Cherry Heering).

Siden 1980'erne er milde likører med tropiske frugter blevet populære.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig