Mjød, gæret drik på basis af honning, vand og krydderier, fx nelliker, ingefær, koriander, kanel, muskatnød eller citronskal og evt. humle. Alkoholstyrken er afhængig af mængden af honning. Et typisk blandingsforhold er én del honning til otte dele vand. Blandingen koges ind, tilsættes krydderier og gærer enten spontant, dvs. ved vildgær, eller ved tilsætning af særlig gær og bør eftergære eller lagres nogle måneder.

Faktaboks

Etymologi
Ordet mjød kommer af oldnordisk mjöðr, engelsk mead, beslægtet med græsk methy 'vin', oldindisk madhu 'honning', opr. 'noget sødt'.

Mjød blev især udbredt fra 1200-t., da biavl blev praksis i mange husholdninger. Før da skulle honningen hentes i vilde biers bo og var derfor kostbar og ikke allemandseje, i 1700-t. gled den ud af normalforbruget.

I nordisk mytologi omtales Suttungsmjøden eller skjaldemjøden som attraktiv, berusende og inspirerende.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig