Glutaminsyre er en af de 20 naturligt forekommende aminosyrer, som er byggestenene i proteiner. Glutaminsyre er sammen med asparaginsyre en sur aminosyre, da sidekæden indeholder en carboxylsyre.

Glutaminsyre er ikke essentiel, men dannes dels ved nedbrydning af proteiner, dels ved transaminering af andre aminosyrer. Endvidere kan glutaminsyre dannes fra og omdannes til glukose. Saltet eller ionformen af glutaminsyre kaldes glutamat; de to betegnelser bruges ofte synonymt, da glutaminsyre i organismen ved neutralt pH forekommer på ionformen.

Glutaminsyre er også den mest forekommende neurotransmitter, og kendt som umami eller smagsforstærker. Glutaminsyre kan omdannes ved decarboxylering til neurotransmitteren GABA (gamma-aminobutyrat).

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig