• Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

trypsin

Oprindelig forfatter JFRe Seneste forfatter Redaktionen

trypsin, (af gr. tripsis 'gnidning, friktion' og -in; ordet sigter til, at enzymet opr. blev udvundet ved rivning), proteinspaltende enzym (protease), der spiller en vigtig rolle for proteiners fordøjelse og absorption i tyndtarmen. Trypsin har en karakteristisk specificitet, dvs. at det kun spalter peptidbindinger i proteiner efter de basiske aminosyrerester arginin og lysin. På den måde nedbrydes proteiner i tarmen til korte fragmenter, hvorefter andre proteaser kan fraspalte de frie aminosyrer. Trypsin produceres i bugspytkirtlens eksokrine celler som et inaktivt forstadium, trypsinogen. Når føde passerer fra mavesækken ned i tarmen, frigives bugspyt til tarmen med et stort indhold af enzymforstadier. Trypsin aktiveres af enzymer (peptidaser), der er forankret på tarmcellernes overflade. De fraspalter et kort fragment i den ene ende af trypsinogen, hvorefter det aktive trypsin både kan aktivere enzymforstadier, inkl. trypsinogen (autokatalyse), og påbegynde nedbrydningen af fødens proteiner. Se også enterokinase.