trypsin

Verificeret
Artiklens indhold er godkendt af redaktionen.

trypsin, (af gr. tripsis 'gnidning, friktion' og -in; ordet sigter til, at enzymet opr. blev udvundet ved rivning), proteinspaltende enzym (protease), der spiller en vigtig rolle for proteiners fordøjelse og absorption i tyndtarmen. Trypsin har en karakteristisk specificitet, dvs. at det kun spalter peptidbindinger i proteiner efter de basiske aminosyrerester arginin og lysin. På den måde nedbrydes proteiner i tarmen til korte fragmenter, hvorefter andre proteaser kan fraspalte de frie aminosyrer. Trypsin produceres i bugspytkirtlens eksokrine celler som et inaktivt forstadium, trypsinogen. Når føde passerer fra mavesækken ned i tarmen, frigives bugspyt til tarmen med et stort indhold af enzymforstadier. Trypsin aktiveres af enzymer (peptidaser), der er forankret på tarmcellernes overflade. De fraspalter et kort fragment i den ene ende af trypsinogen, hvorefter det aktive trypsin både kan aktivere enzymforstadier, inkl. trypsinogen (autokatalyse), og påbegynde nedbrydningen af fødens proteiner. Se også enterokinase.

 

Find bøger

   
   Find Lydbøger
hos Storytel
   Find bøger
bogpriser.dk
   Studiebøger
pensum.dk
   Læs e-bøger
hos Ready

 

Hvad er et tag? Tags er artiklens nøgleord. Artikler med et fælles tag findes ved at klikke på tagget. Når du er logget ind, kan du tilføje tags og dermed skabe sammenhænge.
Nyhedsbrev

Om artiklen

Seneste forfatter
Redaktionen
02/02/2009
Ekspert
NiGr
Oprindelig forfatter
JFRe
02/02/2009

© Gyldendal 2009-2014 - Powered by MindTouch Deki