• Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

trypsin

Oprindelig forfatter JFRe Seneste forfatter Redaktionen

trypsin, (af gr. tripsis 'gnidning, friktion' og -in; ordet sigter til, at enzymet opr. blev udvundet ved rivning), proteinspaltende enzym (protease), der spiller en vigtig rolle for proteiners fordøjelse og absorption i tyndtarmen. Trypsin har en karakteristisk specificitet, dvs. at det kun spalter peptidbindinger i proteiner efter de basiske aminosyrerester arginin og lysin. På den måde nedbrydes proteiner i tarmen til korte fragmenter, hvorefter andre proteaser kan fraspalte de frie aminosyrer. Trypsin produceres i bugspytkirtlens eksokrine celler som et inaktivt forstadium, trypsinogen. Når føde passerer fra mavesækken ned i tarmen, frigives bugspyt til tarmen med et stort indhold af enzymforstadier. Trypsin aktiveres af enzymer (peptidaser), der er forankret på tarmcellernes overflade. De fraspalter et kort fragment i den ene ende af trypsinogen, hvorefter det aktive trypsin både kan aktivere enzymforstadier, inkl. trypsinogen (autokatalyse), og påbegynde nedbrydningen af fødens proteiner. Se også enterokinase.

Quiz
Hvad udvinder man morfin af?

1: kokablade
2: valmue
3: marguerit