Alginater, salte af alginsyre, som udgør hovedbestanddelen i cellevæggen hos brunalger. Alginsyre er et sukkerstof (kulhydrat) sammensat af to organiske syrer, mannuronsyre og guluronsyre, som forekommer i vekslende mængde i store, kædeformede molekyler. Natrium- og kaliumalginater er vandopløselige, mens calciumalginat er uopløseligt.

Alginat er phycocolloider og anvendes som fortyknings- og stabiliseringsmiddel i fødevarer som fx mælkeprodukter, desserter, frugtdrikke, dressing samt i is, hvor de bl.a. forhindrer dannelsen af iskrystaller. De bruges også til at give øl et højt og vedvarende skum.

Alginater anvendes desuden i tekstil-, papir-, kosmetik- og medicinalindustrien. Den vigtigste alge til fremstilling af alginat er Macrocystis i USA. I Europa, hvor de største producenter er Storbritannien, Norge og Frankrig, bruges bule- og bladtang. Se endvidere tilsætningsstoffer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig