Maniok. Rodknoldene er rige på kulhydrat.

.

Maniok i en have i Ecuador.

.

Maniok, kassava, tapioka, Manihot esculenta, art i vortemælkfamilien, der kun kendes i dyrket form. Maniok er en 1-5 m høj busk med tynde grene og sammensatte blade, der i udseende minder om hestekastanjens; alle dele af planten har mælkesaft, og blomsterne er uanseelige.

Faktaboks

Etymologi
Maniok er samme ord som Manihot.

Rodknoldene er en vigtig kulhydratkilde mange steder i troperne, særlig i Sydamerika, hvor planten har været dyrket fra ca. 2000 f.Kr., og i Afrika, hvor dyrkning har fundet sted siden 1500-t. Knoldene hos mange varieteter indeholder dog giftige cyanogene glykosider, der først må uskadeliggøres ved udvaskning og kogning. Den stivelsesholdige masse, kassava, bruges til grød, ølbrygning mv.

Produktion og anvendelse

Maniok er udbredt i både fugtige og tørre tropiske områder. Overalt dyrkes den helt overvejende til selvforsyning og det lokale marked og med brug af traditionelle dyrkningsteknikker, svedje- og hakkebrug. Blandt Amazonas' indianere, mange bønder på Vestafrikas savanne og i afsides egne af SØ-Asien indgår den som basisfødevare i form af grød og brød.

Verdensproduktionen er betydelig, og maniok er den næstvigtigste af knoldplanterne (efter kartofler). Største producenter er Nigeria, Brasilien og Indonesien.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig