tranebær

Verificeret
Artiklens indhold er godkendt af redaktionen.

Indholdsfortegnelse

Tranebær.

Tranebær.

tranebær, Vaccinium oxycoccus, Oxycoccus palustris, art i lyngfamilien, udbredt i hele Mellem- og Nordeuropa samt i Vestgrønland. Det er en dværgbusk med nedliggende, trådformede stængler. Bladene er små og ægformede med tilbagerullet rand. Blomsterne er nikkende og sidder enkeltvis på trådtynde stilke og har fire næsten frie, tilbagebøjede, røde kronblade. De otte støvbærere danner en søjle i midten af blomsten. Frugten er et bær, først spættet, senere mørkerødt; det har et stort indhold af benzoesyre. Bærrene har en let bitter smag og spises ikke rå, men anvendes bl.a. til syltetøj og kompot, ofte som tilbehør til vildt.

Tranebær er ret almindelig i højmoser og fugtige heder, især i Nord-, Vest- og Midtjylland. En amerikansk art, storfrugtet tranebær, Vaccinium macrocarpon (Oxycoccus macrocarpus), med større frugter dyrkes kommercielt.

 

Find bøger

   
   Find Lydbøger
hos Storytel
   Find bøger
bogpriser.dk
   Studiebøger
pensum.dk
   Læs e-bøger
hos Ready

 

Hvad er et tag? Tags er artiklens nøgleord. Artikler med et fælles tag findes ved at klikke på tagget. Når du er logget ind, kan du tilføje tags og dermed skabe sammenhænge.

© Dette billede må du ...

Mosebølle, Vaccinium uliginosum, har trinde, brunlige stængler, mens blåbær har kantede og grønne. De modne bær er hos mosebølle og blæbår sorte og blåduggede, hos tyttebær og tranebær er de røde.

Viser 2 af 2 billeder

Nyhedsbrev

Om artiklen

Seneste forfatter
Redaktionen
11/10/2010
Oprindelig forfatter
KL
02/02/2009

© Gyldendal 2009-2014 - Powered by MindTouch Deki