Abrikos.

.

Abrikos er et op til 10 m højt træ i rosenfamilien. Arten, der stammer fra Kina og Centralasien, vokser bl.a. vildt i Armenien, hvilket har givet den sit latinske navn.

Faktaboks

Også kendt som

Prunus armeniaca; engelsk: apricot, fransk: apricot, tysk: Aprikose

Bladene, der ligner poppelblade, er glatte og afrundet hjerteformede; blomsterne er 2-3 cm og hvide til svagt rosa. Frugten, der har navnet abrikos, er 4-8 cm, lodden og gul-orange med syrligt, aromatisk frugtkød og en aflang, glat sten. Den har været dyrket i Kina i måske 5000 år og dyrkes i dag i de varmere dele af tempererede egne, fx i Californien, Sydeuropa og Tyrkiet. Abrikos kom via Persien og Armenien til Europa i den sene oldtid. Den kom med maurerne til Spanien og derfra til Amerika sent i 1400-tallet.

Træerne kan normalt klare de danske vintre, men pga. tidlig blomstring skades blomsterne ofte af forårsfrost, der især rammer de meget tidligt blomstrende espaliertræer; derfor klarer abrikos sig bedst fritstående. Med beskæring kan den dyrkes i drivhus eller vinterhave, hvor man selv må bestøve blomsterne med en pensel.

Abrikos i madlavning

Abrikosens frugtkød er syrligt aromatisk. Det anvendes frisk eller tilberedt i desserter, kompotter og i marmelade.

Friske abrikoser importeres til Danmark. Tidligere kendte man mest tørrede abrikoser eller abrikoser på dåse. De bedste tørrede abrikoser kommer fra Tyrkiet, hvor det i modsætning til EU er tilladt at blege tørrede abrikoser med svovldioxid.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig