maltbyg

Verificeret
Artiklens indhold er godkendt af redaktionen.

maltbyg, bygsorter eller bygpartier, der er velegnede til maltning, fx i forbindelse med produktion af øl.

De vigtigste krav til god maltbyg er, at dormancy ('spirehvile') er passende kort, således at kernerne er fuldt spiremodne ca. 1-2 måneder efter høst; at den spirer med mindst 95% spireevne efter fem døgn; at mindst 90% af kernerne ikke kan passere et 2,5-mm sold; at der kun er 5% fremmed sort i partiet; at proteinindholdet er omkring 10,5% og ikke over 11,5%; at vandindholdet er 15%; at kernerne er strågule med ensartet farve, ubeskadigede og med ren kornlugt; og at der ikke i partiet er angreb af mikroorganismer.

Der er forskel på bygsorternes egnethed, og ingen sorter har topkarakterer i alle nævnte forhold. Viskositeten, der også er en sortsbestemt egenskab, er et udtryk for, om urten er let at filtrere. Det er de såkaldte β-glukaner, som ved at influere på cellevæggenes nedbrydelighed er årsag til forskellene.

Når øllet bliver uklart, kan det skyldes fenolstoffer fra kernen, som binder protein til uopløselige forbindelser. Se også øl (brygning).

 

Find bøger

   
   Find Lydbøger
hos Storytel
   Find bøger
bogpriser.dk
   Studiebøger
pensum.dk
   Læs e-bøger
hos Ready

 

Hvad er et tag? Tags er artiklens nøgleord. Artikler med et fælles tag findes ved at klikke på tagget. Når du er logget ind, kan du tilføje tags og dermed skabe sammenhænge.
Nyhedsbrev

Om artiklen

Seneste forfatter
Redaktionen
12/11/2013
Oprindelig forfatter
BeU
01/02/2009

© Gyldendal 2009-2014 - Powered by MindTouch Deki