Sukkerrør. Tv. sukkerrørsmark i Cuba. Th. nærbillede af strå med de karakteristiske ringformede bladar. Sukkerrør (Saccharum officinarum) er formentlig opstået ved forædling af S. edule i Ny Guinea for ca. 10.000 år siden. Stråene blev tygget rå for den sukkerholdige saft eller anvendt som byggemateriale til hytter. Herfra bredte dyrkningen sig til Salomonøerne, Ny Kaledonien og via Sydøstasien til Indien. Det var i Indien, hvor der var en tradition for at lave inddampet palmesukker, at en egentlig sukkerproduktion på basis af sukkerrør begyndte for ca. 3000 år siden.

Hovedparten af verdens sukker produceres fra sukkerrør.

.

Sukkerplanter er planter, der indeholder en sukkerholdig saft, som udvindes til fremstilling af sukker (sucrose) eller andre sødtsmagende stoffer.

Eksempler på sukkerplanter

Det flerårige græs, sukkerrør, dyrkes i troper og subtroper og udgør en større andel af verdens sukkerproduktion end sukkerroen, der dyrkes i tempererede og subtropiske egne.

Herudover fremstilles uraffineret palmesukker af mange palmer, fx sukkerpalme. Man udvinder sukkersaften ved et snit i de unge blomsterstande, der giver en saft med 12-17% sukker. Saften inddampes til brunt aromatisk palmesukker.

Nogle sorter af durra har marv, der indeholder op til 18% rørsukker. Den er vanskelig at forarbejde til krystaller, da den indeholder 2-3 % glukose, men anvendes til ikke-krystallinsk sirup. Denne sirup spiller især en rolle i tropiske områder, hvor der ikke er nedbør nok til at dyrke sukkerrør.

Af sukkerløn udvindes en sukkerholdig saft, der bruges til ahornsirup.

Andre planter med sødtsmagende stoffer

Nogle planter indeholder proteiner, fx thaumatin fra Thaumatococcus daniellii og monellin fra Dioscoreophyllum cumminsii, der kan smage flere tusinde gange sødere end sucrose.

Stevia, Stevia rebaudiana, indeholder steviolglykosider, især steviosid og rebaudiosid, der smager op til 350 gange sødere end sucrose. Stevia bruges som kaloriefattigt sødemiddel i fødevarer.

Planternes anvendelse

Sukker opfattes udelukkende som et nydelsesmiddel, hvis søde smag gør det attraktivt i mad, dessert, slik eller drikkevarer. Energiindholdet kan beskrives som "tomme kalorier", idet sukker ikke bidrager med noget, som kroppen har brug for. Da forbruget stiger med øget levestandard, beskattes sukker i flere lande for at få befolkningen til at spise mindre af det.

Planter med andre sødtsmagende stoffer bruges i madvarer som alternativ til det kalorieholdige sukker.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig