botulisme

Verificeret
Artiklens indhold er godkendt af redaktionen.

Indholdsfortegnelse

botulisme, pølseforgiftning, sygdom, som skyldes giftstoffet botulinumtoksin, botox, og som medfører lammelser og ofte død. Toksinet dannes af bakterien Clostridium botulinum, en grampositiv, anaerob, sporedannende bakterie, som er vidt udbredt i naturen, hvor den lever på bunden af søer og havet samt i jord. Bakterien kan findes i tarmkanalen hos fisk, fugle og pattedyr. Se også Clostridium.

Toksinet dannes i spore- eller bakterie-kontaminerede fødevarer, som ikke er tilstrækkelig konserveret. Botulisme opstår oftest efter indtagelse af hjemmelavede madvarer som sild, makrel, leverpostej, fårehoveder og -indvolde (Færøerne), svampe og grøntsagsretter, hvor bakterierne er vokset og har dannet toksin. Undertiden stammer forgiftningen fra fabriksfremstillede levnedsmidler (henkogte pølser), men i Danmark sikrer den industrielle behandling af levnedsmidler, at sporerne dræbes, og toksinet inaktiveres. Kogning ødelægger toksinet, trykkogning ødelægger bakteriesporerne, og saltning, sur lage eller nitrittilsætning modvirker bakterievækst.

Ordet botulisme kommer af lat. botulus 'pølse' og -isme.

Toksinet er et af de stærkeste giftstoffer, der kendes; det optages fra tarmen og føres via blodbanen til nervesystemet, hvor det binder sig til nervecellernes perifere ender på overgangen fra nerve til muskel og forhindrer, at nerveimpulser overføres til musklerne. Der opstår således en slap lammelse, bl.a. af åndedrætsmuskulaturen. Inkubationstiden er 6-36 timer, oftest 10-12 timer. Sygdommen kan behandles med antitoksin og respirator, men da kun ikke-bundet toksin kan neutraliseres, kan sygdommen være dødelig.

Børn

Hos spædbørn og børn under 1-2 år ses undertiden en særlig form for botulisme, spædbørnsbotulisme (infantil botulisme), fremkaldt af bakterier, der som sporer passerer barnets mave, hvor pH er højere (surhedsgraden mindre) end hos voksne pga. det lavere syreindhold, og som pga. den særlige tarmflora er i stand til at spire og opformere sig og dermed danne botulinumtoksin. Smittekilden er oftest honning, som man derfor ikke må give til helt små børn. Andre kilder kan være spegede fødevarer, gravet fisk eller andre mere eller mindre forarbejdede fødevarer. Symptomerne er de samme som ved andre botulismetilfælde samt fx diarré, forstoppelse og muskelslaphed, som bl.a. viser sig ved nedsat sutteevne.

Husdyr

Alle husdyr kan angribes af botulisme, men i Danmark er sygdommen hyppigst hos kvæg, mink og hest. Forgiftningskilden for planteædere er oftest ensilage, der ved et uheld iblandes kadavere af smådyr.

Vind tre bøger i Den Store Danskes quiz.

Gå til quiz.

 

Find bøger

   
   Find Lydbøger
hos Storytel
   Find bøger
bogpriser.dk
   Studiebøger
pensum.dk
   Læs e-bøger
hos Ready

 

Hvad er et tag? Tags er artiklens nøgleord. Artikler med et fælles tag findes ved at klikke på tagget. Når du er logget ind, kan du tilføje tags og dermed skabe sammenhænge.
Nyhedsbrev

Om artiklen

Seneste 3 forfattere
Redaktionen
22/05/2014
Uffe Rasmussen
03/04/2012
Redaktionen
16/11/2010
Ekspert
Jelsbak
Oprindelige forfattere
GChr
29/01/2009
Høiby
29/01/2009
JøMad
29/01/2009
KNie
29/01/2009

© Gyldendal 2009-2014 - Powered by MindTouch Deki