Sardiner
Nyfangede sardiner på havnen i Marseilles, Frankrig.
Sardiner
Af /Politiken/Ritzau Scanpix.

Sardinen er en sildefisk, der kan kendes på sine store skæl og en lille mund. Den er en kystfisk, der findes fra Nordvestafrika til Nordsøen samt i Middelhavet. Sardinen gæster også regelmæssigt danske farvande.

Faktaboks

Etymologi

via fransk sardine af latin sardina, afledning af sarda '(art) fisk'.

Også kendt som

Sardina pilchardus

Den er en stimefisk, der hovedsagelig lever af planktoniske krebsdyr. I løbet af døgnet bevæger den sig op og ned gennem vandsøjlen, således at den om dagen opholder sig i omkring 25-55 meters dybde, mens den om natten findes i dybder på 10-35 m.

Sardinen har stor betydning for fiskeriet, og i Middelhavsområdet fiskes den ofte med lyslokning. Den kan blive ca. 25 cm lang.

Gastronomi

Små sardiner (10-12 cm) regnes for de bedste til frisk tilberedning hel – måske fordi de er de besværligste at udbene. Større sardiner anvendes afskællede og udbenede på utallige måder: som rå, let saltede og marinerede, som stegte, friterede, grillede, bagte og farserede.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig