Hornfisk
Friskfangede hornfisk (Belone belone) på Skagen Fisketerminal, Skagen Havn.
Hornfisk
Af /Ritzau Scanpix.

Hornfisk er en familie af langstrakte fisk med lange kæber. Der kendes ti slægter med tilsammen 47 arter, som er udbredt i tempererede, subtropiske og tropiske vande i det meste af verden. De fleste hornfisk er marine, men enkelte arter findes i ferskvand. Mens de mindste arter kun bliver 6-7 cm lange, kan de største nå længder på ca. 2 m.

Faktaboks

Også kendt som

Belonidae

I Danmark er hornfiskene først og fremmest repræsenteret af hornfisken (Belone belone), om end den kortnæbbede hornfisk (B. svetovidovi) muligvis også forekommer i danske farvande. Hornfisken er en pelagisk stimefisk, som er udbredt fra Nordnorge og det sydlige Island til Sortehavet og Nordafrika. Desuden findes den ved Azorerne, Madeira og De Kanariske Øer. Den foretager lange vandringer og kommer i april-maj ind i danske farvande for at gyde på lavt vand. Hornfisken kan blive ca. 1 m lang.

Fiskeri

Den fanges i bundgarn, ligesom den er en yndet sportsfisk, der om foråret kan fiskes med stang fra næsten enhver havnemole. Hornfisken er en god spisefisk, skønt de grønne ben afholder nogle fra at spise den.

Gastronomi

Hornfisk har middelfedt, lyst kød. Den har to sæsoner i Danmark: I april-juni er den gydemoden med rogn eller mælke. De store fisk er i den tid ret tørre i kødet og de små er bedst. I august-september er hornfisken, især de store, langt bedre i smagen med federe kød, der egner sig godt til de fleste tilberedningsmetoder bl.a. til grill og røgning.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig