Hvilling (Merlangius merlangus).

.

Hvillingen er en mindre torskefisk, som har overbid og mangler skægtråd. Længden er op til 40-50 cm.

Faktaboks

Etymologi
Navnet kommer af hvid, efter fiskens lyse farve.
Også kendt som

Merlangius merlangus

Den findes fra Nordkap til et stykke ind i Middelhavet, normalt kystnært. Hvillingen gyder om foråret på dybt vand, og de små hvillinger føres vidt omkring, bl.a. til de indre danske farvande og den vestlige Østersø. Den lever mest af fisk, men også af rejer og svømmekrabber.

Fiskeri

Hvillingen er en vigtig konsumfisk, som fanges i Nordsøen og farvandet omkring Storbritannien med årlige landinger på omkring 100.000 tons, heraf fanger Danmark ca. 2000 tons.

Gastronomi

Hvillingen har magert, ukarakteristisk kød, der er for løst til at koge. Det kan steges på skindet men er bedst egnet til fiskefars. De fleste hvillinger forarbejdes i fiskeindustrien til fars, og den ses derfor sjældent i handelen i hel stand.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig