Blåmusling.

.

Blåmusling.

.

Blåmuslinger er en slægt af muslinger, som bl.a. omfatter arten Mytilus edulis, den blåmusling, som lever i danske farvande (også kaldet pælemusling). Den er aflang, op til 10 cm, med blålige skaller og lever i havet, oftest på ganske lavt vand. De sidder som regel tæt sammen i klumper, og på jævn bund kan de forme store banker, som danner grundlag for et betydeligt fiskeri i Danmark såvel som i udlandet (edulis betyder spiselig).

Faktaboks

Også kendt som

Mytilus

Blåmuslingen hæfter sig fast til underlaget eller til artsfæller vha. et bundt seje tråde, byssus-tråde, som udskilles af en kirtel ved grunden af foden. Den smalle ende, som vender nedad på den fasthæftede musling, er forenden, mens den brede ende, der rager ud i vandet, er bagenden. Her findes blåmuslingens meget korte ånderør, som kun kan ses, når den åbner skallen.

Blåmuslinger lever af mikroskopiske organiske partikler, som de filtrerer fra det vand, der pumpes ind gennem ånderørene. En blåmusling filtrerer ca. 100 liter vand i døgnet. De koncentrerer eventuelle tungmetaller fra fødepartikler og bruges derfor som indikator for forurening.

Fiskeri og opdræt

I Danmark landes ca. 40.000 tons blåmuslinger om året (2012). Foruden fiskeriet på naturlige bestande dyrkes de mange steder i Europa i akvakultur, enten på træpæle (heraf navnet pælemuslinger) eller på langliner, som er tov spændt ud fra flydepontoner. I Danmark dyrkes blåmuslinger fx i Limfjorden og Mariager Fjord. Muslingen er 2-3 år om at vokse til konsumstørrelse (4-6 cm).

Gastronomi

Blåmusling (Mytilus edulis) har middelfedt kød af vekslende farve og kvalitet, afhængigt af føde og opvækstvilkår. Den bedste spisekvalitet (ordentlig størrelse, stor kødfylde, uden sand) får man fra pæle- eller snoreopdrættede muslinger.

Blåmuslinger af god størrelse og kvalitet kan sagtens spises rå, men anses i almindelighed som bedst dampede, opvarmede til ca. 65 °C.

Blåmusling har en talrigt forekommende, nær slægtning, alm. hestemusling (Modiolus modiolus), der kan blive op til 20 cm, ofte med orangefarvet kød, som nogle ikke bryder sig om at se på. Hestemusling har en kraftigere og grovere smag end blåmusling, men den egner sig godt til at grille eller stege, evt. med bacon eller som friture i beignetdej.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig