rødstjert

Verificeret
Artiklens indhold er godkendt af redaktionen.

Indholdsfortegnelse

Rødstjert.

Rødstjert.

rødstjert, Phoenicurus phoenicurus, ret almindelig dansk ynglefugl (14 cm) tilhørende jordsangerne. Den er udbredt i det meste af Europa samt i Lilleasien og Centralasien og pletvist i Nordafrika. De danske ynglefugle overvintrer i Vestafrikas Sahel-område, og en konstateret tilbagegang siden ca. 1970 hænger formentlig sammen med en tørkeperiode i Sahel.

2. led i ordet rødstjert, stjert, betyder 'hale', afledn. af germ. *stert- 'være stiv'.

En slægtning til rødstjerten, husrødstjert (P. ochruros), var oprindelig knyttet til klipper, men spredte sig i løbet af 1800-t. fra Sydeuropa til byer i store dele af Europa. Den indvandrede til Sønderjylland i 1870'erne og har siden ca. 1930 været en ret fåtallig ynglefugl i højhuskvarterer og industri- og havneområder i det meste af landet.

Hør rødstjerten:

/files/64618/=26920005.mp3

Hør husrødstjerten:

/files/64617/=26920010.mp3

 

Find bøger

   
   Find Lydbøger
hos Storytel
   Find bøger
bogpriser.dk
   Studiebøger
pensum.dk
   Læs e-bøger
hos Ready

 

Hvad er et tag? Tags er artiklens nøgleord. Artikler med et fælles tag findes ved at klikke på tagget. Når du er logget ind, kan du tilføje tags og dermed skabe sammenhænge.

Filer

FilTilføjet af 
 26920005.mp3 (823.17 kB)

Rødstjert.

Admin

06/03/2009

 26920010.mp3 (819.19 kB)

Rødstjert. Husrødstjert (Phoenicurus ochruros), en slægtning til rødstjert.

Admin

06/03/2009

Nyhedsbrev

Om artiklen

Seneste forfatter
Redaktionen
24/04/2010
Oprindelig forfatter
KKam
01/02/2009

© Gyldendal 2009-2014 - Powered by MindTouch Deki