Hummer
Hummer (Homarus gammarus) i sit skjul under sten ved Ertebølle i Limfjorden.
Hummer
Af /Biofoto/Ritzau Scanpix.

Hummeren er et tibenet krebsdyr med en aflang, stærkt pansret krop. Den har to forskelligt udformede klosakse, den ene bruges til at knuse med, den anden til at gribe og skære. Farven er blå til næsten sort med violet skær, og længden fra pandetorn til halevifte er op til 65 cm.

Faktaboks

Også kendt som

Homarus gammarus

Udbredelse og levevis

Hummer
Ud for Hanstholm tømmer fiskere hummertejner for nyfangede hummere og taskekrabber, inden der sættes madding på, og tejnerne kan sættes på ny.
Hummer
Af /Biofoto/Ritzau Scanpix.

Udbredelsen strækker sig fra Lofoten til Middelhavet. Hummeren lever i huler i stenrev på 8-20 m's dybde, om vinteren dog på dybere vand og nedgravet. Jagten på føde foregår om natten; vigtigst er muslinger og ådsler, men hummeren er adræt nok til at snappe småfisk og rejer. Desuden kan den tage artsfæller, hvis panser endnu ikke er hærdnet efter skalskiftet, de såkaldte "smørhummere". Før skalskiftet opløses kalken langs skjoldets rygfure og ved grunden af klosaksene. Med blodet skabes et centralt overtryk, der får rygfuren og den bløde hud mellem skjoldet og halen til at sprænges, og dyret trækker sig baglæns ud af denne åbning. Væksten pr. skalskifte er 1,5-2,5 cm. Først efter 3-4 uger er skallen helt hård.

Æglægning sker først et år efter parringen. En hun på ca. 25 cm bærer ca. 8000 æg, en hun på 37-38 cm ca. 32.000. De bæres i næsten et år. De klækkes som fritsvømmende, 1 cm lange, grønblå mysislarver (ligner pungrejer). De yngre hummere skifter skal hvert år, de ældre hvert andet. De bliver kønsmodne 6-7 år gamle.

Udnyttelse

Hummere fanges i ruser (tejner). Det største fiskeri foregår i Norge og Skotland; det totale udbytte i Europa er pga. rovdrift og forurening reduceret til ca. 2500 tons og blot ca. 25 tons i Danmark. Til konsum importeres amerikansk hummer (Homarus americanus), der lever i Østamerika og bliver lidt større.

Gastronomi

Den amerikanske hummer (Homarus americanus) regnes som mindre god end den ›europæiske‹, ›blå‹ eller ›sorte‹ hummer og er derfor billigere.

Hummere bliver meget let fordærvede og bør holdes i live indtil de aflives kort inden tilberedningen. Kogte, frosne hummere er af markant ringere kvalitet end friskkogte dyr. Døde, såkaldt ›trætte‹, hummere bør sælges væsentligt billigere end levende dyr. De egner sig bedst til hummersuppe. Hanhummere på 5-600 g, der har en smallere hale og større kløer end hunhummere, anses for at være de bedste.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig