karakal

Verificeret
Artiklens indhold er godkendt af redaktionen.

Indholdsfortegnelse

Karakal fra Zoologisk Have i København.

Karakal fra Zoologisk Have i København.

karakal, Felis caracal, ørkenlos, mellemstor art i kattefamilien. Karakalen er langbenet med slank krop og kort hale, bagbenene er længere end forbenene. Den har store ører med en pelsdusk i spidsen. Pelsen er kort og rødbrun med hvidt på hals og bug, øreduskene er sorte. Skulderhøjden er 40-50 cm og vægten 10-20 kg.

Karakalen er udbredt i Afrika og Mellemøsten mod øst til Nordindien, fortrinsvis i tørre savanneområder. Den jager mest om natten og tager smågnavere, klippegrævlinger, små antiloper og fugle. Byttet nedlægges med et kraftigt slag med poten, og karakalen er kendt for at kunne fange fugle i luften på denne måde.

Ordet karakal kommer af tyrk. karakulak, af kara 'sort' og kulak 'øre'.

I Iran og Indien bruges tæmmede karakaler til jagt, og der afholdes konkurrencer om, hvor mange fugle de kan nedlægge i luften på en bestemt tid. Karakaler markerer deres territorium med urin. Hanner og hunner opretholder hver sit territorium og holder kun sammen i parringstiden. Hunnerne indretter ynglereder i forladte jordhuler og klippesprækker, hvor de føder 2-4 unger efter en drægtighed på ca. 21/2 måned. Bestanden er gået kraftigt tilbage i Nord- og Sydafrika og i dele af Asien, og karakalen regnes i dag for truet i hele udbredelsesområdet.

Vind tre bøger i Den Store Danskes quiz.

Gå til quiz.

 

Find bøger

   
   Find Lydbøger
hos Storytel
   Find bøger
bogpriser.dk
   Studiebøger
pensum.dk
   Læs e-bøger
hos Ready

 

Hvad er et tag? Tags er artiklens nøgleord. Artikler med et fælles tag findes ved at klikke på tagget. Når du er logget ind, kan du tilføje tags og dermed skabe sammenhænge.
Nyhedsbrev

Om artiklen

Seneste forfatter
Redaktionen
25/05/2012
Oprindelig forfatter
BHol
31/01/2009

© Gyldendal 2009-2014 - Powered by MindTouch Deki