Et springlag er et vandlag i søer og havet, der skiller overfladevand og bundvand med forskellig temperatur eller saltholdighed og dermed massefylde.

Et temperaturspringlag (termoklin) adskiller det varme overfladevand fra det kolde bundvand i sommertiden. De to lag blandes ikke, fordi det varme vand er lettere end det kolde. Først når temperaturen i overfladevandet falder om efteråret, nærmer massefylden sig bundvandets, så vinden kan blande de to lag og føre frisk vand med ilt til bunden.

Et saltspringlag (haloklin) adskiller overfladevand og bundvand med forskellig saltholdighed; det mindre saltholdige og dermed lettere vand ligger øverst.

De to former for springlag forstærker ofte hinanden.

Springlag er en af årsagerne til, at der kan udvikles langvarige perioder med iltsvind i bundvandet. Foruden iltudvekslingen begrænser springlaget også udvekslingen af næringsstoffer mellem overflade- og bundlag. Et springlag kan være meget markant og have en tykkelse på mindre end 1 m.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig