Albumin er en fællesbetegnelse for en gruppe proteiner, der lettere opløses i vand end de øvrige proteiner. Ægalbumin og mælkealbumin tjener ernæringsmæssige formål for dyreunger.

Faktaboks

Etymologi
Ordet albumin kommer af fransk albumine, af latin albumen 'æggehvide', af albus 'hvid'.

Plasmaalbumin, som udgør 80 % af proteinmolekylerne i blodplasma, dannes i leveren og afgives til blodet og væsken mellem cellerne (interstitialvæsken). Plasmaalbumin er et transportprotein, dvs. at nogle af de stoffer, der er tungtopløselige i blodplasmas vand (fx fedtsyrer), kan bindes til plasmaalbumin og derefter bringes rundt i kroppen via blodbanen. Pga. plasmaalbuminernes osmotiske aktivitet (se osmose) vil de trække størstedelen af det vand, som blodtrykket presser ud af kapillærerne, tilbage til blodbanen.

Albumin findes også i hvede som næringsstof til spiringen.

En emulsion af albumin og lysfølsomme stoffer, fx sølvnitrat, blev anvendt til fotografiske negativer og kopieringspapir i sidste halvdel af 1800-tallet, se albuminemulsion.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig