Kikært (Cicer arietinum).

.

Kikært er en op til 60 cm høj, kirtelhåret, enårig bælgplante i ærteblomstfamilien, der stammer fra Sydeuropa, SV-Asien og Nordafrika.

Faktaboks

Etymologi
1. led i ordet kikært: efter latin cicer 'kikært'.
Også kendt som

Cicer arietinum, kikerært

Den har uligefinnede blade og hvide eller rødlige blomster. De små gule eller brune, oppustede bælge indeholder 1-2 kantede frø, der spises grønne eller modne, mens resten af planten bruges til foder. Det er en vigtig kulturplante i Indien, Central- og Sydamerika samt i landene omkring Middelhavet.

Frøene – der også kaldes garbanzobønner – er meget proteinrige; de forhandles tørrede (hele eller knækkede) og som mel.

Kikærter i madlavning

Kikærter har været spist i Middelhavslandene siden 8000 f.Kr. De bruges i Indien bl.a. til madpandekager, og i køkkenerne omkring det østlige Middelhav i retter som hummus og falafel. I europæisk køkken anvendes kikærter i sammenkogte retter og supper.

Kikærter egner sig desuden til spiring.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig