Ensilage er betegnelsen for et foderemne, der er gjort langtidsholdbart ved ensilering. Ensilage omfatter primært plantemateriale, der efter høst er ensileret, så det kan holde sig til senere opfodring – primært til kvæg.

Faktaboks

Etymologi
Ordet ensilage kommer af fransk ensiler 'opmagasinere i silo'.

Majs og græs topper som ensilage

Under danske forhold har især ensilering af majs og græs stor udbredelse. Majs høstes som helsæd og ensileringen sker af en finsnittet masse, som omfatter både kolbe, blade og den største del af stænglen. Majsensilage er det mest betydende grovfodermiddel i mange danske foderrationer til malkekvæg.

Ensilering af græs til græsensilage har også meget stor udbredelse. Græs til ensilage høstes typisk ad fire-fem omgange (slæt) og græsensilage udgør om vinteren en vigtig del af næsten alle foderrationer til danske malkekøer.

Også kornafgrøder – blandt andet af byg eller hvede – bliver i et vist omfang høstet og konserveret ved ensilering.

Ensilering sker primært i siloer

Ensilering af grovfoder sker primært i store plansiloer tæt på stalden, hvor det senere skal opfodres. Men ensilering sker også i en vis udstrækning i stakke på marken (markstakke) eller i plastindpakkede baller.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig