Source-sink
Denne tyske skoleplanche fra ca. 1907 viser en kartoffelplante. Bladene fungerer som source, hvilket vil sige, at de er organerne, som transporterer organiske stoffer til sinks, bl.a. rodknoldene (som her kartoflen).
Af /Det Kgl. Bibliotek.

Source-sink er i plantefysiologi et integreret system af source- og sink-organer. Sources er de planteorganer, som eksporterer organiske stoffer til andre dele af planten, og modtagerorganerne kaldes sinks.

Faktaboks

Etymologi
Ordet source-sink er engelsk og betyder 'kilde-modtager'.

Sources eksporterer via fotosyntese til sinks

Udvoksede blade er sources, der ved fotosyntese fikserer luftens kuldioxid og danner sukkerstoffer, som eksporteres hovedsageligt i form af sucrose til fx plantens rødder, skudspidser, frugter og knolde, som alle er sinks.

I sinks bruges sukkerstofferne primært til energidannelse, vækst eller oplagring. Lagerorganer, såsom rodknolde (fx kartoffel), kan på et senere trin i plantens livscyklus fungere som sources, når de omdanner deres lagerstoffer, fx stivelse og olie, til sukkerstoffer, som sendes til skud og rødder under fremspiring.

Hvordan transporteres stofferne?

Stoftransporten fra sources til sinks sker via ledningsstrengene, og fordelingen sker efter princippet om udbud og efterspørgsel. Forskellige sinks konkurrerer derfor indbyrdes om næringsstofferne; fx kan en stor frugtsætning hindre væksten af rødder. Ved frugtavl og ved dyrkning af bl.a. tomater og agurker styres source-sink-balancen i planterne ved beskæring af skud og udtynding af frugter.

Inden for økologi beskriver source-sink-dynamik, hvordan forskelle i habitatkvalitet påvirker delpopulationers ud- og indvandring mellem habitater.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig