Eutrofiering er overgødskning af søer og havområder med plantenæringsstoffer, især nitrat og fosfat. Eutrofiering forårsager, at der kommer flere planktonalger. De mange alger gør vandet uklart, så der nogle steder ikke kan trænge sollys nok ned til vandplanterne på de dybe steder. Desuden kan der opstå iltsvind, fordi bakterier bruger ilten i vandet til at nedbryde de mange døde alger. Fisk og andre dyr forsøger at flygte fra de steder, hvor ilten forsvinder, mens andre dyr, der ikke kan flytte sig, vil dø af mangel på ilt.
Betegnelsen eutrof blev oprindelig benyttet ved økologisk klassificering af søer. Begrebet eutrofiering er senere anvendt bredere om overgødskning, især af vandområder, men også af landområder som heder og skove.
Eutrofiering af søer og havområder er fra slutningen af 1950'erne blevet et af de mest udbredte forureningsproblemer, fordi der via spildevand fra husholdninger og industrier og via gødskning af markerne kommer flere næringsstoffer ud i vandet, end vandområderne selv er i stand til at omsætte. Mange vandområder er på den måde blevet overgødet med næringsstoffer. Det meste fosfor kommer ud i vandet i form af fosfat med spildevandet, mens det meste kvælstof kommer ud i form af nitrat, der stammer fra gødning, og som regnen vasker ud i vandet fra markerne.
Når man udleder næringsstoffer i et vandområde, der i forvejen er fattigt på næring, stimulerer næringsstofferne plantevæksten, og der kommer flere arter af planter. Den øgede plantevækst danner grundlag for en større produktion, biomasse og artsdiversitet af dyr. Derfor giver eutrofieringen i begyndelsen et rigere plante- og dyreliv. Men hvis man udleder endnu flere næringsstoffer i vandområdet, vender udviklingen. Ofte er der en overgangsfase, hvor biomassen stadig er stor, men hvor der kun er få arter af planter og dyr. Til sidst kan levevilkårene blive så dårlige, at planter og dyr ikke længere kan klare sig.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.