Skalle

Skallen (Rutilus rutilus) er en af de mest almindelige ferskvandsfisk i Danmark.

Skalle
Af /Biofoto/Ritzau Scanpix.

Karpefisk er en orden af meget små til meget store benfisk, hvoraf nogle spiller en vigtig rolle som spisefisk, især i fiskeopdræt. De omfatter 23 slægter med knap 4.500 arter. Sammen med bl.a. karpelaks, elektroål og maller danner karpefiskene superordenen Ostariophysi, der tæller mere end en fjerdedel af verdens kendte fiskearter. Til fælles har de det weberske apparat, som er en kæde af småknogler (de omdannede fire forreste ryghvirvler), der forbinder svømmeblæren med det indre øre og dermed forstærker hørelsen.

Faktaboks

Også kendt som

Cypriniformes

Udbredelse og kendetegn

Sumatrabarbe
Mange karpefisk er populære akvariefisk. Det gælder bl.a. Sumatrabarben (Puntigrus tetrazona) fra Borneo og Sumatra
Sumatrabarbe
Af /Minden/Ritzau Scanpix.

Karpefisk er hovedsagelig ferskvandsfisk, som er udbredt i alle verdensdele med undtagelse af Sydamerika og Australien. Et par arter af slægten Pseudaspius findes også i saltvand. Kapefisk kendes på:

  • at munden kan skydes frem
  • at de mangler tænder i kæberne
  • at de på bageste gællebue har artskarakteristiske svælgtænder, der knuser føden mod en hornplade (karpestenen) øverst i spiserøret
  • at de alle har glatte skæl
  • at de mangler fedtfinne.

Karpefisk i Danmark

I Danmark er karpefiskene den artsrigeste gruppe af ferskvandsfisk og omfatter en snes hjemmehørende arter: brasen, elritse, flire, grundling, græskarpe, guldfisk, karpe, karusse, løje, regnløje, rimte, rudskalle, skalle, strømskalle, smerling, dyndsmerling, pigsmerling og suder. Indslæbte arter som sølvkarusse, bitterling og båndgrundling forekommer også.

Karpefisk som spisefisk

Karpefisk var tidligere de eneste mulige friske spisefisk i områder med stor afstand til havet og har derfor været opdrættet gennem årtusinder. Mange forskellige arter er højt værdsatte spisefisk, navnlig i Østasien. Nu til dags er deres popularitet i rige lande med let adgang til frosne fisk aftaget først og fremmest pga. karpefiskenes mange ben.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig