Tamdue.

.

Tamduen er én af de ældste husdyrarter; det antages, at den blev domesticeret i Egypten for ca. 5000 år siden. I dag kendes mere end 800 racer, som kan fordeles i hovedgrupper efter formålet med avlsarbejdet: raceduer, brevduer og slagteduer.

Tamduen er en mellemstor fugl med kort næb, som ved roden har vokshud. Tamduen er fremavlet på grundlag af klippeduen. Duen har været kendt siden oldtiden, og anvendt som budbringer allerede da. I flere kulturer var duen hellig.

I Danmark er avlen aldrig blevet udviklet kommercielt; opdrættet har mest været drevet af amatørinteresser, og opdrættet sigter hovedsageligt efter fuglens evner som pyntefugl og brevdueflyver.

Formering og yngelpleje

Tamduer er monogame, og parret bliver sammen hele livet. Hunnen lægger 1-2 æg pr. kuld, og rugetiden er 17 dage. Ungerne fodres de første 18 dage med kromælk, både af hannen og hunnen, men efter ti dage begynder ungerne også at indtage fast føde. Efter 30 dage er ungerne klar til at forlade reden. For at holde styr på afstamningen ringmærkes ungerne, når de er ca. syv dage gamle. Byernes duer er forvildede tamduer, som kan være til stor gene; hver due afsætter fx hvert år 2,5 kg gødning.

Opdræt af tamduer

Duer holdes i dueslag, og der kan højst være 10-15 par pr. slag (eller afdeling inden for samme slag). Ofte er 80 procent af foderet en blanding af kornarter, mens de sidste 20 procent kan være ærter blandet med vitaminer og mineraler. Derudover skal duerne have adgang til kråseflint og vand.

Mange holder duer for at fremavle den perfekte due mht. kropsform samt fjerdragtens farve og udformning, især med henblik på deltagelse i udstillinger, som bl.a. arrangeres af Danmarks Racedueforening. I USA og Ungarn foregår et betydeligt opdræt af slagteduer på 300-400 g slagtevægt. I Danmark er det blot en nicheproduktion til bl.a. restauranter.

Duer inden for gastronomien

Duer kommer sporadisk i handelen, men de er om oftest importerede. Fuglen anses for delikat, mest bruges 4-6 uger gamle unger, som fedes fra 25. dag. De vejer 250-400 g og leveres plukkede med indvolde. Modne duer, 600-800 g udtages, men leveren efterlades, da der ikke er galde.

Unge duer tilberedes i reglen med indvolde, gryde- el. kokottestegte, mens modne duer braiseres naturel el. farserede. Sprængte og kogte duer med garniture af spæde grønsager er også populære.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig