Pepsin er et af mavesaftens vigtigste fordøjelsesenzymer. Pepsin dannes i den øverste syreproducerende del af mavesækken i de såkaldte hovedceller. Disse frisætter ved fødeindtagelsen pepsinogen, som er et inaktivt enzymforstadium (zymogen), til mavesækken. I det sure miljø (lav pH-værdi), som mavens saltsyre fremkalder under fødeindtagelse, aktiveres pepsin ved pH 2 eller derunder ved spontan spaltning af pepsinogen. Desuden kan allerede aktiveret pepsin aktivere mere pepsin.

Faktaboks

Etymologi
Ordet pepsin kommer af græsk pepsis 'kogning, fordøjelse' og -in.

Enzymet nedbryder fødens proteiner, så længe pH i mavesækken er under 4. Det spalter proteiner ved peptidbindinger, hvori aromatiske aminosyrer (fenylalanin, tyrosin og tryptofan) indgår; således spaltes ca. 10 procent af fødens peptidbindinger. Pepsin tilhører enzymfamilien sure proteaser. Disse nedbryder proteiner ved lavt pH.

Pepsin er ikke livsnødvendig, og fjernelse af mavesækken ændrer ikke nedbrydningen af fødens proteiner i tyndtarmen nævneværdigt.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig