Denaturering er en biokemisk proces, hvorved den naturlige tredimensionale struktur af biologiske makromolekyler, fx proteiner og nukleinsyrer (DNA og RNA), ødelægges under ændrede fysiske betingelser, fx forhøjet temperatur (fx æg ved kogning), eller ved behandling med denaturerende stoffer.

Faktaboks

Etymologi
Ordet denaturering kommer af fransk dénaturer 'forvanske', egentlig 'fjerne nogets natur'.

Ved denaturering af proteiner ødelægges ikke-covalente bindinger, som er ansvarlige for aminosyrekædens foldning, hvilket normalt resulterer i et biologisk inaktivt, ofte uopløseligt, protein. Ved denaturering af DNA brydes hydrogenbindingerne, der holder de to nukleotidkæder sammen i en dobbeltspiral-struktur.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig