Svesker er blommer, der er tørret ved solvarme eller – det almindeligste – i særlige ovne.

Svesker findes med og uden sten, undertiden dampbehandlede, så iblødsætning kan undværes. Svesker fremstilles af kødfulde, søde blommer af sveskeblommetypen.

Tidligere importeredes de bedste fra Tyrkiet og Frankrig (Agen-svesker), i dag er de amerikanske – især de californiske – næsten enerådende.

Svesker har været kendt siden oldtiden. De kan anvendes i kompotter, puréer, grød, kager, tærter og desserter, undertiden nedlagt i armagnac og lignende I det nordafrikanske køkken tillige i hovedretter, ligeså i centraleuropæiske køkken (fx til karper) og i det danske køkken (fx til svinekød, ænder og gæs).

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig