Yams
Nyopgravet rodknold af yams (Dioscorea esculenta) i Malaysia.

Yams er den største slægt i yamsfamilien med ca. 630 arter i næsten alle dele af troperne og de varme tempererede egne; i Europa forekommer tre arter.

Faktaboks

Etymologi
Ordet yams er egentlig pluralis af engelsk yam, via jamaicansk kreolsk nyam '(at) spise', af vestafrikansk oprindelse.
Også kendt som

Dioscorea

Det er oftest slyngplanter med kortlevende stængler, der udgår fra rodknolde med oplagsnæring. Stænglernes anatomi minder om tokimbladede planters. Bladene, der er usædvanlige blandt enkimbladede ved en markant bladstilk, er spredte eller modsatte, hele eller hånddelte og tydeligt buenervede med fine tværnerver.

De små, grønne, næsten altid enkønnede, tretallige blomster sidder i klaser. Hanblomsterne har seks støvbærere. Hunblomsterne er oversædige med trerummet frugtknude. Frugten er en kapsel med vingede frø.

Knoldene fra flere arter, fx Dioscorea alata, spises i mange tropiske egne pga. højt stivelsesindhold, men de er ofte giftige pga. indholdet af alkaloider, som dog nedbrydes ved kogning. Fra tempereret Asien anvendes bl.a. knoldene fra kinayams (D. polystachya); de kaldes også kinesiske kartofler.

Den rensede rodstivelse handles som arrowroot. Nogle steder i Vestindien kaldes batat, som er af snerlefamilen, for yams.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig