Jordskok.

.

Jordskok.

.

Jordskok er en knoldgrøntsag i solsikkeslægten med oprindelse i det sydøstlige Nordamerika. På underjordiske udløbere danner planten knortede knolde med hvidt kød og hvidlig, rødbrun eller violet overhud.

Faktaboks

Også kendt som

Helianthus tuberosus, engelsk Jerusalem artichoke,

Jordskokkens op til 3 m høje solsikkelignende top med gule blomster er frostfølsom, hvorimod knoldene er hårdføre overvintringsorganer. Jordskokker kan høstes friske hele vinteren.

Oplagsnæringen er det opløselige polysaccharid, inulin, som giver de rå knolde en mild smag eller en sødlig nøddeagtig smag efter opvarmning.

Jordskok i madlavning

Blev fundet i begyndelsen af 1600-tallet i Massachusetts. Jordskokker mødes sporadisk i europæisk kogekunst i de følgende århundreder, men fik først større udbredelse med Det nye Køkken i 1980'erne. Jordskokker kan koges, dampes og sauteres og de kan spises rå. De rå har en nøddeagtig smag, mens de tilberedte smager sødligt og let bittert à la artiskok.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig