Melon. 1 Stængel med blomster. De vigtigste dyrkede varieteter er: 2 kantalupmelon (Cucumis melo var. cantaloupensis) med grågrøn, knudret, tyk skal med dybe længdefurer og orange frugtkød med kraftig, sød smag; 3 honningmelon (C. melo var. indorus) med en hård, gul, glat til svagt håret skal og lyst grønligt frugtkød med mild og sød smag. Netmeloner (C. melo var. reticulatis) har en skal med større eller mindre furer, et karakteristisk netmønster og lysegrønt frugtkød som fx hos sorten galia (4) eller gult til orange frugtkød (5) med kraftig smag. De sælges undertiden under navnet netmeloner.

.

Melon er en art i græskarfamilien, naturligt udbredt i tropisk Vestafrika og dyrket i varmere områder over hele verden. Det er en enårig urt med lange, blødhårede, krybende stængler og store håndfligede blade. Blomsterne er gule, ca. 2,5 cm i diameter og enkønnede med han- og hunblomster siddende på samme individ. Frugten, der er et bær, varierer hos de mange dyrkede varieteter i størrelse fra 1-4 kg. Skallen er grøn til gul, kødet lysegrønt, gult eller orange. Frugterne anvendes hovedsagelig rå og fuldmodne til dessert. I Danmark dyrkes meloner i væksthus eller på friland under plasticdække.

Faktaboks

Etymologi
Ordet melon kommer via latin fra græsk melon 'æble'.
Også kendt som

Cucumis melo

Andre arter, hvis frugter minder om egentlige meloner, er bl.a. vandmelon, melontræ (Carica) og melonpære (Solanum muricatum), også kaldet pepino eller pepinomelon, der er en slyngplante med bleggule til lilla frugter og gult aromatisk frugtkød, naturligt udbredt i Andesbjergene.

Melons historie

Cantalupo-melonen er fra 1400-tallet. Den blev udviklet på pavens sommerresidens i Cantalupo ved Rom, og stedet gav navn til denne grønskallede melon med det søde, rødgule kød. Dens handelsnavn er i dag cantaloupe.

De gulkødede netmeloner blev dyrket af danske handelsgartnere fra slutningen af 1800-tallet, men i dag er de fleste meloner importerede, såsom den bleggule honeydew-melon (honningmelon), der blev udviklet i Californien i begyndelsen af 1900-tallet, og den lille ogen-melon med den brunorange skal, frembragt i 1960'erne i Israel og navngivet efter Ha-Ogen kibbutzen. Blandt de nyeste er galia-melonen, der er noget større end ogen. Der kommer jævnligt nye på markedet.

Anvendelse af melon

Melon anvendes i salater, i forretter sammen med fx spegeskinke eller skaldyr, i desserter samt til drinks og snacks.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig