Høst af porre på Lammefjorden. Foto: 1997.

.

Porre.

.

Porre er en op til 50 cm høj, toårig urt i løgfamilien, der formentlig stammer fra det østlige Middelhavsområde og Mellemøsten.

Faktaboks

Etymologi
Ordet porre kommer af lat. porrus, porrum 'løg'.
Også kendt som

Allium porrum

I den første vækstsæson danner løgkagens underjordiske stængel en roset af tætsiddende, overlappende bladskeder, skaftet, som bleges ved jordhypning eller dyb plantning, blegningskultur, eller farves grønt ved lyspåvirkning. Herfra udvikles frie, linjeformede, oprette til hængende, matgrønne bladplader. I den anden vækstsæson dannes den skærmformede blomsterstand med mange hvide til violette blomster; porre dyrkes som enårig køkkenurt over store dele af verden.

Der findes sommerporrer og vinterporrer. Sidstnævnte udvikler sig sent, de kan tåle frost og således stå på roden, dvs. høstes friske til langt ind i vinteren.

Porre i madlavning

Porre har i Nord- og Vesteuropa været brugt siden 1500-tallet, men udelukkende som suppe- og smagsurt på linje med persillerod, gulerod m.fl. Først fra omkring 1900 mødes selvstændige porre-retter. Op igennem det 20. århundrede er forbruget af porrer steget mærkbart. Mellemkrigstidens retter, som kogte eller stuvede porrer, fik i 1960'erne følgeskab af franske tilberedninger som braiserede eller gratinerede porrer og de kolde retter som porrer à la grecque eller vinaigrette. Fra det internationale køkken kan også nævnes den cremede porre-kartoffelsuppe med tilnavnet vichyssoise, lanceret i USA i 1920'erne.

I løbet af 1980'erne fik den fiberrige og kaloriefattige porre en fremtrædende plads i fitnesskulturens sundhedskøkken. Grønsagstærter blev en af tiårets diller, og blandt dem porretærter. Nok så perspektivrigt er Det nye danske Køkken, som foldede sig ud i løbet af 1980'erne, det har i allerhøjeste grad taget porren til sig.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig