Rødkål.

.

Rødkål.

.

Rødkål i butik.

.

Rødkål er en varietet af havekål.

Faktaboks

Også kendt som

Brassica oleracea convar. capitata var. rubra

Rødkål er nært beslægtet med hvidkål, men den skal behandles og tilberedes ganske anderledes. Rødkål mister sin farve, hvis den koges i vand eller suppe. Der skal under tilberedningen tilsættes syre i form af frugt, eddike eller vin, og retter med rødkål er følgelig næsten altid sursøde. Det gælder den danske specialitet, hvor rødkålen sauteres og koges med sukker, eddike og ribssaft, og den belgiske chou rouge flamande, hvor kålen er braiseret sammen med æbler, honning og bacon.

I det borgerlige danske køkken, som fandt sin form i anden halvdel af 1800-tallet, blev sursød rødkål den uundværlige ledsager til gåse-, ande- og flæskestegen.

Fra begyndelsen af 1900-tallet blev kold rødkål tillige ingrediens i smørrebrødskøkkenet. I 1980'erne blev rødkålen opdaget – som grønsag. Den bruges nu rå i salater, eller sauteret let, så dens sprødhed bevares. Resultatet er dog ikke altid lige heldigt, fordi rødkålen er sejere end hvidkålen. Seneste udvikling er at tilberede med 1990'ernes mode-eddike: den italienske balsamico, søde med honning og tilsmage med koriander og andre østlige krydderier.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig