Rabarber.

.

Rabarber er en planteslægt i skedeknæfamilien med 30 arter af flerårige urter. Rabarber er naturligt udbredt i tempererede og varme egne i Asien og i Europa.

Faktaboks

Etymologi
Ordet rabarber kommer af lat. rhabarbarum, af usikker opr.
Også kendt som

Rheum

Haverabarber (Rheum rhabarbarum, Rheum x cultorum) er en op til 2 m høj, almindelig dyrket køkkenurt med kraftig jordstængel, rhizom, og store, indtil 45 cm brede blade. De spiselige bladstilke indeholder betydelige mængder af æblesyre, citronsyre og oxalsyre, og anvendes til grød, suppe, kompot, desserter og kager. Haverabarber fik først sit gennembrud som køkkenplante i slutningen af 1800-tallet. Den brugtes tidligere mest til grød og kompot, men har siden 1980'erne fundet anvendelse i såvel det salte som det søde køkken. Den danske sæson er fra april-juni.

Haverabarber er muligvis en hybrid, hvor en af forældrearterne menes at være rapontik (Rheum rhaponticum) fra Mongoliet, der ligesom flere andre arter, fx lægerabarber (Rheum officinale), har haft medicinsk anvendelse.

Visse arter dyrkes som prydplanter for de store, dekorative blade, bl.a. prydrabarber (Rheum australis).

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig