Pomerans er et lille, stedsegrønt træ, art i rudefamilien, beslægtet med appelsin (se Citrus); det stammer fra Indien og dyrkes i subtropiske og mediterrane områder.

Faktaboks

Etymologi
Ordet pomerans kommer af italiensk pomarancia, af pomo 'æble' og arancia 'appelsin', samme ord som orange.
Også kendt som

Citrus aurantium, engelsk Seville orange, bitter orange

Pomerans stammer som de øvrige citrusfrugter fra Kina og Indien. Pomerans kom med araberne til Sicilien i 1100-tallet og blev i det følgende århundrede indført til Spanien, hvor den blev dyrket i stort omfang i egnen omkring Sevilla.

Pomerans i madlavning

Pomerans kaldes også bitter-orange. Det er ikke en frugt til dessertbrug, men derimod til det salte køkken, hvor den igennem århundreder har været brugt med stort raffinement. Mange opskrifter à l’orange, fx retter med and eller fisk, er ofte af stor ælde og skabt til smagen af pomerans og ikke appelsin.

Den aromatiske, bitre skal kan kandiseres og tørres, og den indgår i marmelader, kager, konfekt og likør. Af skallen fremstilles pomeransskalolie og af blomsterne portugalolie.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig