Avl er forædling og tilpasning af husdyr til ændrede produktions- og afsætningsforhold, hvilket gøres ud fra afprøvning, udvælgelse og planlagt parring. Avl har en vigtig funktion i landbruget, bl.a. ved at optimere udbyttet og ved at muliggøre nye produktionsmetoder. Husdyravlen har udviklet sig i forbindelse med nye landvindinger inden for genetik, fysiologi, embryoteknik, genteknologi, statistik og it, og dermed har avl fået en stærk tilknytning til og afhængighed af husdyr- og veterinærforskningen.
Faktaboks
- Også kendt som
-
husdyrforædling, husdyravl
Oprindelig var udvælgelse og anvendelse af avlsindivider baseret på en subjektiv bedømmelse af deres forventede avlsværdi. Landmænd med "forstand" på avl bedømte dyrene og planlagde ud fra egne erfaringer og temperament kombinationer og parringsplaner. Kåring og dyrskuer fik stor betydning for datidens avlsarbejde; den avlsmæssige fremgang for produktionsegenskaberne var relativt beskeden, men man fik dannet de husdyrracer, der findes i nutidens landbrug. Der blev udviklet kvægracer specialiserede til enten mælkeproduktion eller kødproduktion, fjerkræracer til produktion af konsumæg eller til slagtning, svineracer specialiserede til fx baconproduktion osv.
I 1940'erne blev det teoretiske og videnskabelige grundlag lagt for moderne husdyravl. Da metoderne herefter blev tilpasset og indført i landbruget, tog udviklingen fart, og avlsarbejdet har de seneste årtier haft stor betydning for stigningen i husdyrenes produktivitet. Fx er køernes mælkeproduktion og hønsenes æglægning fordoblet de sidste 50 år, mens slagtesvinenes spæktykkelse er halveret og erstattet med kød.
Efterhånden har egenskaber som holdbarhed, sygdomsresistens og foderudnyttelse fået en mere fremtrædende plads i målet for avlsarbejdet. En forbedring af disse egenskaber er nødvendig, hvis husdyrene problemfrit skal præstere de høje ydelsestal.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.