Produktionssygdomme, husdyrsygdomme hos især svin, kvæg og fjerkræ, der optræder i intensive produktionssystemer og i deres symptombillede og forløb er stærkt præget af de forhold, hvorunder produktionen finder sted. Mangler ved opstaldning, staldklima, fodring, dyretæthed, driftssystem, arbejdsrutiner o.a. kan således være medvirkende sygdomsårsager ved en lang række lidelser i tarmkanal, luftveje, yver og andre organer.

Yverbetændelse (mastitis) er et typisk eksempel på en produktionssygdom, hvor de sygdomsfremkaldende bakterier virker i samspil med uheldige miljøfaktorer, fx dårlig malketeknik og -hygiejne og dårlige pladsforhold i båsen. Herved øges den samlede belastning af dyret med det resultat, at symptomer og forløb forværres. En effektiv sygdomskontrol forudsætter, at de belastende produktionsfaktorer identificeres og elimineres, hvilket sker ved en besætningsanalyse og rådgivning under medvirken af dyrlæge og husdyrbrugskonsulent.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig