Landbrug - græsk-romersk landbrug, De tre hovedafgrøder i Grækenland og Romerriget var vin, oliven og korn, både byg og hvede, hvoraf de vigtigste hvedesorter var far, enkorn, emmer og spelt. Det er et åbent spørgsmål, om grækerne og romerne praktiserede tovangsbrug med braklægning af jorden hvert andet år eller trevangsbrug med sædskifte mellem korn og bælgfrugter foruden brakning. Begge fremgangsmåder omtales i de antikke kilder, og dyrkningsmetoderne har uden tvivl været præget af store regionale forskelle. Oliven og vin er flerårige planter, der kræver meget arbejde i form af pasning, høst og presning. Afgrøderne udelukker ikke hinanden, og korn blev ofte dyrket imellem oliventræerne eller vinen.

Landbrugsstrukturen var domineret af små selvforsynende brug, der dyrkede forskellige afgrøder og ofte havde et beskedent husdyrhold. I Grækenland er udviklingen bedst kendt på Attika, hvor vin og oliven vandt frem i arkaisk tid. Størstedelen af jorden blev dyrket af frie selvejerbønder, der ejede ganske få hektarer, og kun en lille overklasse havde større jordbesiddelser. Athen og andre græske byer, fx Korinth, måtte i 300-t. f.Kr. importere store mængder af korn fra Sortehavsområdet, Egypten og Sicilien. Roms oversøiske ekspansion medførte en jordkoncentration og omlægning af landbruget mange steder i Italien efter 200 f.Kr. Den dominerende brugstype blev den såkaldte villa rustica med en markedsrettet produktion af vin og oliven og med slaver som den faste arbejdskraft.

Landbrugets tekniske niveau må betegnes som primitivt og arbejdsintensivt. Jorden blev pløjet med en ard, der ikke vender jorden og derved er velegnet i tørre områder. De øvrige redskaber var normalt også enkle og af træ, mens vin- og olivenpresser og kværne gennemgik en række forbedringer. Tekniske nyskabelser i Romerriget var bl.a. harven, mens vandmøllen først blev almindelig i senantikken flere århundreder efter dens opfindelse.

Læs mere om landbrug.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig