Aborre
Europæisk aborre (Perca fluviatilis).
Aborre
Af /Biofoto/Ritzau Scanpix.

Aborrer udgør en slægt med tre arter af aborrefisk.

Faktaboks

Også kendt som

Perca

Den europæiske aborre (Perca fluviatilis) findes i det meste af Europa og Nordasien. I Danmark forekommer den i søer og åer samt i brakvand. Den kendes på sin grønlige krop med 5-7 mørke tværbånd og de kraftige pigstråler i forreste rygfinne og forrest i gatfinnen. Aborren er en rovfisk. Den leger (gyder) om foråret, når vandtemperaturen er 7-8 °C. Æggene lægges i et bredt, klæbrigt bånd blandt vandplanter. Fra danske vande kendes aborrer på op til 2,5 kg. Den er en velsmagende fisk.

I dele af USA og Canada findes den amerikanske aborre (P. flavescens). Den minder meget om den europæiske aborre, men er mere gullig og bliver ikke så stor.

Den sidste art, P. schrenkii, kendes kun fra Balkhasjsøen og Alakolsøen i Kasakhstan. I sammenligning med sine to slægtninge er den slankere og lysere, og som voksen mister den gradvis de mørke tværbånd.

Gastronomi

Fisk på over 1 kg eller mere er velegnede til pochering, bagning og stegning. Små aborrer (200-500 g) er fine stegt på skindet, hvis man orker at afskælle dem, men de kan også med udbytte anvendes fileterede – skindet er tykt og let at skære af. Alle størrelser er velegnede til suppe.

Aborre er uregelmæssigt i handelen, hvilket er beklageligt i lyset af den gode spisekvalitet.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig